subota, 9. svibnja 2015.

Digresija na temu



Prije nekoliko dana kolegice i ja smo, u Tuzli, radile kratku anketu. Sagovornike smo zamolile da nam nabroje tuzlanske umjetnike kojih se sjećaju. Odgovori su bili skromni: Ismet Mujezinović i Meša Selimović. Neki su se sjediti i Franje Ledera.
Ono zbog čega pravim ovu digresiju jeste trenutak koji mi je ostao urezan u sjećanje i ostati će još dugo sigurna sam. Trenutak kada nas je jedan od sagovornika upitao "Je li Frenkie umjetnik?"
Ne znam šta je zbunilo našeg sagovornika i zbog čega je bio nesiguran u to da je Frenkie umjetnik. Možda je "kriv" preveliki pritisak školskog sistema koji često učenicima/ studentima ne dopušta da se mnogo odmaknu od onoga što se mora naučiti ili je samo to bio manjak koncentracije. Bilo kako bilo to me ponukalo da u ovom postu pokušam objasniti značenje pojmova umjetnost i umjetnik. 

Ono što ću u nastavku napisati o umjetnosti biti će kratko i površno. Pišem to kako bi se lakše shvatile stvari o kojima ću dalje pisati u ovom blogu. 

Šta je umjetnost!? 
 
Fotografija preuzeta sa interneta
Umjetnost podrazumjeva skupinu ljudskih aktivnosti kao i proizvode koji nastaju upotrebom tih aktivnosti, najčešće potaknuti maštom, iskustvom, tugom.

Svako od nas u biti zna odrediti da li je nešto umjetničko djelo, ali ne znamo ga tačno definirati. I većina nas kada se pomene "umjetničko djelo" na momenat zamisli slike velikih svjetskih slikara ili odluta u neki od svjetskih muzeja. Odlutali bismo možda i u bh.muzeje da nisu zatvoreni. Rijetko ko zamisli grafite, film ( festival u Cannesu) ili čuje Bacha. Sve ovo i mnogo još spada u umjetnost.
Tradicionala podjela kaže da se pod riječi umjetnost podrazumijeva književnost, muzika, likovna umjetnost i filmska umjetnost. 
  
Muzika je umjetnost.
Frenkie je muzičar.
Dakle Frenkie je umjetnik. 

Gore pomenute podjele imaju svoje podvrste. Na primjer u likovnu umjetnost spada: slikarstvo, kiparstvo, arhitekutra...sa razvojem tehnologije fotografija, video umjetnost. Ukoliko je neko skeptičan za arhitekturu evo zanimljiva opaska: "Arhitektura je umjetnost trošenja prostora.” Čudno je to sa umjetnošću, sve obuhvata ali se čvrsto razlikuje od ostalih formi izražavanja. Umjetnost ima svoj jezik, oblik, strukturu i ona je slobodna u društvu- ne posjeduje ju niko, a pripada svima.
Kako bi Bevery Sills rekla:
"Umjetnost je potpis civilizacija."

Ko i šta je umjetnik!?
 
Umjetnik se može shvatiti kao osoba koja, baveći se jednom ili više aktivnosti, motivirana i potaknuta nadahnućem, uz talenat i osjećaj za lijepo stvara umjetnička djela kojima izražava svoju kreativnost, misli i osjećanja te na taj način komunicira sa svijetom.
Umjetnik bi, laički rečeno, bila osoba koja potaknuta trenutkom iz okoline, vlastitog života, iskustva, imaginacijom stvara djelo kojim želi izraziti sebe. Umjetnikovo djelo je njegova komunikacija sa svijetom.

 
Kako ovaj blog nosi naziv "Portreti tuzlanskih umjetnika" ni ove sedmice vas neće obići portret jednog umjetnika. Kako već sigurno i mislite riječ je o Frenkiju o kojem pišem u sljedećem postu.

3 komentara:

  1. - oduševila si me dedukcijom koju si ubacila zajedno sa logikim zaključkom.
    na jednostavan način, ali podrobno objašnjeno da ukoliko smo ikad imali nedoumicu oko toga što je umjetnost, sada znamo odgovoriti sebi na postavljeno pitanje. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. - Drago mi je ako ti je moj tekst pomogao u razrješavanju bilo kakvih nedoumica. Veliki pozdrav za tebe ....

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da bi svi trebali pročitati ovaj post kako bi se više informirali o značenju umjetnost i umjetnik. Na fin način objašnjeno. :) Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši