subota, 9. svibnja 2015.

I Frenkie je umjetnik.

Kako sam jutros najavila slijedi post o Frenkiju.

Fotografirano 2013. godine
Adnan Hamidović na sceni znan kao Frenkie rođen je 1982. godine u Bijeljini. Svoje prve korake u hip-hop karijeri napravio je, pazi sad, u Nürnbergu u formi batlle-a. 
Ono što rijetki znaju to je da se Frenkie bavi i grafiti umjetnošću koju je isto "probao" u Nürnbergu. 
U Nürnberg iz rodne Bijeljine odlazi zbog niza nesretnih okolnosti, a iz istog razloga dolazi u Tuzlu. 
U Tuzli nastavlja sa hip-hipom snimajući demo snimke u studiu radio Kameleona. Prostor studia dobio je zahvaljujući DJ Soul-u, koji je bio zaposlenik pomenute radio stanice. Kroz neko vrijeme upoznaje Edu Maajku i postaje član grupe "Disciplinska komisija" koja je bila neka vrsta odskočne daske za Frenkija.

Maajka i Frenkie
(preuzeto sa interneta)

U početku svoje bh. karijere bio je, uglavnom, opisan kao "pratilja" Ede Maajke.
Sa Edom Maajkom, Frenike je imao preko 300 koncerata širom Europe. 


 
Fm Jam i Franekijev "Odličan CD"
Godine 2005. Frenkie snima svoj prvi CD.
Prije snimanja prvog CD-a bitan momenat u Frenkijevoj karijeri jeste pokretanje Fm Jam-a koje se desilo 13. decembra 1999. godine. Nije bio petak 13. bio je to ponedjeljak. Početak treće sedmice decembra. Fm Jam je muzički pokret iz Tuzle čiji je osnivač DJ Soul, zajedno sa kolegom Erolom. Soul i Erol (tadašnji DJ-evi na radiju Kameleon) su 13. decembra započeli radijsku emisiju sa misijom širenja domaće hip-hop muzike. Godinu dana poslije Fm Jam organizuje i svoje party-e.
Od 2008. godine Fm Jam svoju emisiju emitovao je u okviru Omladinskog Programa BH Radija 1. Nako čega se emitira putem interneta.
Upravo je Frenkijev prvjenac "Odličan CD" izašao pod etiketom FM Jam Records. Na CD-u nalazi se 18 pjesama među kojima je i široj javnosti poznata pjesma "Hajmo ih rušit".

Dobitnik Davorina i Zlatne Koogle
Frenkijevi tekstovi tjeraju slušatelja na razmišljanje. Njegove pjesme će sigurno izazvat reakciju i neće slušatelja ostaviti ravnodušnim. Oni koji ne shvate tekst ili im promakne poenta, reći će da su mu tekstovi bezveze i da samo psuje. Reakcije će biti, ovako ili onako..
Nakon odličnog prvog CD-a Frenkie je snimio još 3 albuma: "Povratak cigana", "Trojanac","Protuotrov". Snimio je i album "Dosta" nastao kao produkt Frenkijevog uključivanja u proteste koje organizira istoimena grupa.
Za njegov prvi album "Odličan CD" dobio je Zlatnu Kooglu kao najbolji novi izvođač godine, a za pjesmu 'Hajmo ih rušit' – Davorina.

Trenutno živi, radi, "repa" u Tuzli, a dosadašnji snimljeni albumi zasigurno nisu jedino što će Frenkie snimiti u svojoj karijeri.







4 komentara:

  1. - napokon je netko objasnio da nešto ne treba da postoji 150 godina da bi bilo umjetnost, te da nekad alternativna umjetnost sada je "sadašnja umjetnost" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Hvala na razumijevanju i shvatanju poente priče. Pozdrav :)

      Izbriši
  2. "I Frenki je umjetnik!"
    Definitivno u školama treba više pričati o umjetnosti. Da se više ne dešava da djeca prolaze pored umjetnika, piju kafu sa njima, a uopće i ne znaju da su to pravi umjetnici. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Slažem se. Školama treba promjena i update po nekim pitanjima ;) Pozdrav...

      Izbriši