nedjelja, 24. svibnja 2015.

I Frenkie je umjetnik.



 Kako bi izgledao ovaj post da nije rađen po školski?


Fotografirano 2007. godine u Slobodi
Foto: Lela M.
Prvi put sam čula za Frenkija negdje 2007. godine kada me kupila pjesma „Hajmo ih rušiti“. Bila sam tad u srednjoj školi, u onom revolucija osjećanju. Srednja škola i onaj period kad se svađaš sa svima. Doduše nije se ni sad, pred kraj fakulteta, promijenilo to osjećanje. Pjevam ja te 2008. godine: " Govorit ću istinu dok ne budem sa borbom gotov..." a neki dan slušam kako Frenkie rima uz podlogu Sarajevske filharmonije.
Pjesma „Hajmo ih rušiti“ nalazi se na Frenkijevom prvom CD koji je „Odličan CD“. Nije što se meni svidjela, ali Adnan- Frenkie je za nju dobio Davorina. U kategoriji najbolja vokalna saradnja. A „Odličan CD“ je pokupio Zlatnu kooglu. Tako je Frenike krenuo, prvi CD pa odma dvije nagrade.
Nakon godinu- dvije Frenkie je snimio i drugi CD „Povratak cigana“. Nakon toga: "Protuotrov", "Troyanac", "Dosta"... I tako snimi tuzlanski MC pokoju pjesmu.
MC, laički objašnjeno, je osoba koja smišlja rime i ritmove. Dakle, neko ko rima na različite muzičke podloge.

 
Fm Jam je iz Tuzle!

Kada  pričam o Frenkiju, moram pomenuti i Edu Maajku koji je tu kod nas došao da studira mašinstvo i elektrotehniku, pa postao jedan od tada dva tuzlanska MC. Frenkie, Maajka i još neka ekipa pokreću „Disciplinsku komisiju“ koja će zajedno sa Fm Jam-om biti odskočna daska za obojicu.
Fm Jam, nekad  muzička emisija radija Kameleon sada nezamjenjiva institucija tuzlanskih repera. Fm Jam pokrenut je 1999. godine, 13. decembra. Nije bio petak. Bio je ponedjeljak kada su DJ Soul i Dj Erol pokrenuli emsiju sa ciljem širenja domaće hip-hop muzike.
Ko imalo sluša, makar i slučajno, Frenkija, Sassju, Edu Maajku morao je čuti za Fm Jam Records ili onu tuzlansku #FmJamDržava.


Frenkie u smokingu!

 
Frenkie nastupa sa filharmonijom.
Fotografija preuzeta sa:
http://www.mi2.ba/magazin/muzika/video-foto-frenkie-sarajevska-filharmonija/
26.mart 2015. godine dan kada je Frenkie nastupao u smokingu. Iako mi kao slušateljici Frenkija nije strana njegova saradnja sa kinom i pozorištem, vidjeti ga da nastupa u smokingu sa frakom bio je totalni BUM. Ako je neko fulao film „The incredible Hulk“, Hollywood production, obavezno neka pogleda. Dobar film a pjesmu „Soundtrack“ koja se našla na tom ogromnom blockbusteru,  radio je Tuzlak, umjetnik Adnan Hamidović- Frenkie.
Da se vratim na onaj 26. mart kada je u Narodnom pozorištu u Sarajevu prvi put došlo do saradnje hip-hop izvođača i Sarajevske filharmonije. Ovako zvuči kada filharmonija i Frenkie izvode pjesmu „Noćna smjena.“
Ima Frenike nešto i za ljubitelje sevdalinke. Sa Damirom Imamovićem snimio je pjesmu „Tebi“  koja je jedna od rijetkih, u svijetu, u kojoj su isprepleteni  elementi hip-hopa i sevdalinke.

Frenkie jeste umjetnik. Živi i rima u Tuzli.

2 komentara:

  1. Super, odlično napisano. Kreativno dočarano šta je ustvari naš kako ga zovemo Frenkoza. I mislim da Tuzla ima mnogo umjetnika, pročitavši sve napisano ovdje, te da sam Adnan Hamidović zaslužuje ovu "titulu" umjetnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Pozdravček, drago mi je da ti se sviđa ;) I da je Frenkoza potvrdio svoju titulu umjetnika.

      Izbriši