petak, 17. travnja 2015.

Boem, umjetnik i kipar Franjo Leder


Franjo Leder

Franjo Leder prvi tuzlanski kipar ( 1905. - 1962. Tuzla) kiparstvo je studirao u Zagrebu. Iako je za vrijeme svog studija radio na izradi spomenika kralju Tomislavu, nije ostao živjeti u Zagrebu. Leder se vratio u Tuzlu u kojoj je stvorio neke od svojih najinteresantnijih figura. Umjetnik i boem gradu Tuzli ostavio je simbole po kojima je i danas poznata. Kipovi na jalskom "mostu sa kipovima", bacač diska, Leda, neka su od sačuvanih skluptura koje svjedoče o životu i radu prvog tuzlanskog kipara.




Djeca u osnovnoj školi ne znaju ko je bio Franjo Leder, a srednjoškolci ga se tek sporadično sjete. Tužno jer i osnovci i srednjoškolci sigurno, svakodnevno prođu pred četiri kipa na "mostu sa kipovima." Sva četiri izgradio je kipar Franjo Leder. Izgradnja jalskog mosta počela je 1935.godine, a godinu dana poslije postavljena su četiri tuzlanska kandelabera (lat.candelabrum; visoki stup sa svjetiljkom za uličnu rasvjetu.). Ideja o izgradnji kipova potekla je od tadašnjeg gradonačelnika opštine Murata Zaimovića, a ideju je u djelo sproveo Leder. Od kako su postavljeni kipovi su samo djelimično dorađivani. Stakleni okviri na "globusima" koje kandeleberari drže mijenjani su zbog pucanja.
Kipovi
Foto: Lela M.


Kandeleberi već 79 godina stoje boemski se suprostavljajući vremenu i generacijama koje se više i ne sjećaju njihovog umjetnika.



  






Kamena ljubav

Fontana na Slanoj banji. Leda nekada
Moja generacija (1992.) među posljednjim je generacijama koja se sjeća neobične fontane na Slanoj banji, sa kipom djevojke u sredini.
Obrisi fontane su još uvijek na svom mjestu, ali umjesto vodom ispunjeni su smećem i lišćem.  Dječaci u kutovima fontane koji su prskali vodu, danas su samo zahrđale cijevi. Zbog toga kažem da se fontana "nalazila na Slanoj banji". Godinama fontana nije u funkciji.Unutar napuštene, vremenom istrošenje fontane kip djevojke Lede ponosno stoji odolijevajući vremenu. 

Fontana danas (2015.)
Foto: Lela M.

 
Leda danas (2015.)
Foto: Lela M.

 


 








Fontana "Leda" rađena je 1938/39 godine. Priče drugih umjetnika kažu da je Franjo Leder statuu izvajao prema figuri svoje nikada prežaljenje ljubavi iz studentskih dana.
Fontana nije srušena, Leda čeka svog boema, a meni ostaje da se nadam da će neko od nadležnih sjetiti se usamljene Lede i spasiti ju od uništenja.


Nekoliko dana prije nego ću napisati ovaj post obišla sam sklupture, spomenike, kipove kako Lederove tako i drugih umjetnika. Niti na jednoj ploči na spomeniku nisam našla ni ime autora ni godinu postavljanja spomenika. Tuzlaci polako zaboravljaju umjetnost... ja nisam zaboravila pomenuti bacača diska. O njegovoj sudbini i borbi sa zaboravom pišem u sljedećem postu u kojem ću završiti priču o prvom tuzlanskom kiparu.

Broj komentara: 5:

  1. Ja, budući akademska građanka, novinarka, nikada nisam čula za kipara Franju Ledera (ni za boema Franju, što je najgore). Sramota za mene i obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. Pozdravljam temu (palac gore).

    OdgovoriIzbriši
  2. - Bilo neko čudno vrijeme prije ovog našeg kada su one koji se suprotstavljaju društvenim normama i žive po svojim "čudnim" pravilima, nazivali boemima... sad' to malo drugačije zvuči.
    Toplo preporučujem knjigu "Tuzlanski vremeplov" autor Dragiša Trifković, iznenaditit ćeš se šta sve još Tuzla krije. Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  3. - Leda i kipovi nose lijepe uspomene na moje djetinjstvo, ali iskrena da budem nisam mogla ni pretpostaviti da ih je radio isti čovjek. Nekako su mi bili sveprisutni, nisam razmišljala o njihovom porijeklu, ali drago mi je što postoje i što znam tko je njihov kreator :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Čitajući sve ovo vidim koliko stvari nisam znala. Drago mi je da sam na ovom blogu pronašla super informacije. Sviđa mi se tema, radujem se i narednim postovima ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nadam se da ću i dalje da te informišem sa zanimljivim detaljima. Pozdrav :)

      Izbriši